Μυοκτονία είναι οι ενέργειες που πραγματοποιούνται για την μείωση και τον έλεγχο των τρωκτικών πληθυσμών, ποντικών και αρουραίων.

Προσβολές από ποντίκια ενδέχεται να δημιουργηθούν εξωτερικά σε αυλές κτηρίων ή εσωτερικά μέσα σε κάποιο κτήριο, όπως κατοικία ή επαγγελματικός χώρος. Ανάλογα με τη φύση του προβλήματος πρέπει να επιλεχτεί και η κατάλληλη μέθοδος για την καταπολέμηση των τρωκτικών. Αυτές είναι είτε μια χημική καταπολέμηση με την χρήση χημικών δολωμάτων (τρωκτικοκτόνο ) είτε με βιολογικές μεθόδους με τη χρήση μηχανικών ή κολλητικών μέσων με σκοπό την παγίδευση τους. Στην χημική καταπολέμηση τα ποντίκια καταναλώνουν τα δολώματα τα οποία δρουν στο αίμα τους με συνέπεια το θάνατο τους μετά από κάποιες ημέρες. Στην βιολογική μέθοδο τοποθετείται το κατάλληλο προσελκυστικό στο μέσο παγίδευσης αναμένοντας τη σύλληψη των ανεπιθύμητων επισκεπτών. 

Γιατί δε θέλουμε τα τρωκτικά στο χώρο μας: Το σημαντικότερο πρόβλημα για τον άνθρωπο είναι η διάδοση των ασθενειών μιας και τα τρωκτικά είναι φορείς παθογόνων οργανισμών τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα κατοικίδια ζώα. Σε κάποιες τροπικές χώρες οι μεταφερόμενες και διαδιδόμενες από τα τρωκτικά ασθένειες είναι κύριας σημασίας για την Δημόσια Υγεία. Όταν οι ποντικοί ζουν κοντά στον άνθρωπο τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία. Εδώ δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε και την σημασία των ασθενειών που μεταδίδουν τα τρωκτικά στα κατοικίδια ζώα, ένας μόνο ποντικός μπορεί να μεταφέρει 55 ασθένειες.
Επειδή το θέμα αυτό είναι υψίστης σημασίας για την Δημόσια Υγεία αξίζει να αναφερθούν οι σημαντικότερες ασθένειες οι οποίες οι ποντικοί μπορούν να μεταδώσουν στον άνθρωπο.

  • Πανώλη (Plague- «Μαύρος θάνατος κατά τον Μεσαίωνα»)
  • Λεπτοσπείρωση (Ασθένεια του Weil)
  • Νόσος Λάιμ (Lyme desease)
  • Σαλμονέλα
  • Βακτηριολογικές ασθένειες
  • Αιμορραγικός Πυρετός Κριμαίας-Κονγκό (Crimean Congo Hemorragic Fever)
  • Λεμφοκυτταρική χωριομηνιγγίτις (Lymphocytic choriomeningitis-LCM)
  • Λύσσα (Rabies)
  • Τύφος

 
Επιλογή κατάλληλου δολώματος

   Τα τρωκτικά είναι πολύ έξυπνα ζώα και με μεγάλες αντοχές. Η εξολόθρευσή τους δεν είναι απλή υπόθεση. Σκαρφαλώνουν παντού, κολυμπάνε και αναπαράγονται με ταχύτατους ρυθμούς. Ένα μόνο ζευγάρι αρουραίων μπορεί να είναι υπεύθυνο για εκατοντάδες απογόνους μέσα σε ένα χρόνο.

     Βασικός παράγοντας για την επιτυχία μιας μυοκτονίας είναι η σωστή επιλογή της μορφής του δολώματος που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε. Το προσωπικό μας θα φροντίσει για τη σωστή επιλογή και θα σας ενημερώσει για τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αποκλείσετε την εισβολή των τρωκτικών στο χώρο σας.

 

ΠΑΝΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΠΙΣΤΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ.